Basisrecept om zelf scones te maken!
Direct naar recept
Zelf scones maken is echt niet moeilijk! En ze zijn natuurlijk ontzettend lekker voor ontbijt, lunch (of brunch als je wat later begint met de dag) of voor een high tea.
Inhoud:
- De lekkerste scones
- Hoe maak je ze?
- Handige tips en info
- Hoe bewaren?
- Recept
Scones maken
Scones zijn kleine – meestal – ronde broodjes. Ze komen oorspronkelijk uit Schotland en worden in Engeland vooral met clotted cream bij een afternoon- of high tea gegeten. Ook in Amerika worden er vaak scones gemaakt, daar zijn ze vaak iets zoeter.
Ik ben echt gek op scones, vooral met clotted cream en een goede jam of lemoncurd (of een limoncello curd).
Waarom dit basisrecept voor scones maken?
Het kost maar weinig tijd om de scones te maken. Je hoeft het deeg niet te laten rijzen, het bakpoeder zorgt ervoor dat ze rijzen in de oven.
De scones zijn heerlijk zacht aan de binnenkant en nog een beetje kruimelig.
Dit basisrecept kun je gebruiken voor allerlei soorten scones, je kunt er ook nog ingrediënten zoals vruchten aan toevoegen.
Hoe maak je scones?
Het leuke aan scones is, is dat ze heel eenvoudig zijn om te maken. In een halfuurtje staan ze in de oven.
Dit recept bestaat uit zes stappen. Je begint met het mixen van de droge ingrediënten en dan voeg je de koude roomboter toe. Dan is het tijd om de natte ingrediënten toe te voegen en er een mooie kruimelig deeg van te maken. Nog even wat rondjes uitsteken en elke scone bestrijken met melk, en ze kunnen in de oven.
Dat is het!
Alle ingrediënten
Nu je weet hoe je scones moet maken, moeten we nog even langs alle ingrediënten die je nodig hebt. Het meeste heb je waarschijnlijk wel in je voorraadkast liggen. Het enige wat ik altijd moet kopen is karnemelk.
Dit zijn alle ingrediënten voor het maken van de scones:
Patentbloem: ik gebruik altijd patentbloem. Je hebt een beetje meer nodig, om je werkblad mee te bestrooien voor het uitrollen.
Suiker: gebruik hiervoor fijne kristalsuiker, dit wordt sneller opgenomen in het deeg.
Bakpoeder: om het deeg te laten rijzen in de oven.
Roomboter: zorg ervoor dat de ongezouten roomboter koud is.
Karnemelk: de karnemelk is een beetje zuur en deze smaak past perfect in de scones.
Zout: voor balans in de smaken.
Ei: voor een mooie textuur.
Je kunt verschillende ingrediënten toevoegen aan dit basisrecept, bijvoorbeeld stukjes chocolade, blauwe bessen, frambozen, stukjes aardbeien of rasp van een citroen. Lees verder voor een aantal suggesties om te variëren met dit recept.
Welke smaken zijn lekker?
Voor scones zijn verschillende smaken mogelijk. Het wordt meestal gegeten met clotted cream en jam. Ook de combinatie van clotted cream en lemon curd is erg lekker.
Dit zijn een aantal heerlijke suggesties om je scones te eten:
Voeg stukjes fruit toe, zoals blauwe bessen, frambozen, banaan, aardbeien of sinaasappel.
De rasp van een citroen of sinaasappel geeft direct een andere smaak aan de scones.
Voeg een beetje vanillepasta toe.
Maak scones met chocolade door stukjes chocolade aan het deeg toe te voegen.
Doe er wat geschaafde amandelen op voor het bakken.
De zijkant van je scones moeten er zo uitzien na het uitsteken. De zijkanten moeten niet platgedrukt zijn, want dan rijzen ze minder mooi in de oven.
Tips voor scones
Met deze tips maak jij de lekkerste scones:
Rol de scones niet te dun uit. Ze rijzen nog wel in de oven, maar als je ze te dun uitrolt worden ze knapperiger en missen ze die lekkere zachte binnenkant.
Gebruik koude roomboter voor het maken van het deeg. Te warme boter zorgt ervoor dat het deeg te zacht wordt.
Vergeet niet om elke scone te bestrijken met een beetje melk, voordat je ze gaat afbakken in de oven. Alleen dan krijg je zo’n mooie gouden bovenkant.
Of bekijk hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.
Kan ik het deeg bewaren?
Ja, je kunt het deeg voor scones van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast. Bewaar je deeg maximaal een dag in de koelkast. Je kunt ook de scones afbakken en dan bewaren in een luchtdichte bewaarbox. Of vries de gebakken scones in, dan blijven ze tot drie maanden goed.
Kan ik de karnemelk vervangen met gewone melk?
Je kunt de karnemelk ook vervangen met gewone melk of met een plantaardige variant. Ik vind zelf karnemelk het lekkerste en mooiste resultaat geven, maar een andere melksoort kun je ook gebruiken. Let er dan wel op dat het niet te droog wordt, dat kan gebeuren bij een minder vettige melk.
Moet ik het deeg zelf kneden of kan ik een keukenmachines gebruiken?
Scones kneden is heel gemakkelijk en kun je het beste met de hand doen. Het deeg van scones moet je namelijk niet te lang kneden en dat gebeurt snel in een keukenmachine. Wil je dit wel gebruiken? Gebruik dan een keukenmachines met deegklopper op een lage stand, blijf er steeds bij en stop op tijd.
Bewaren en invriezen
Verse scones kun je een paar dagen bewaren. Doe dit wel altijd in een bewaarbox. Bewaar je scones niet in de koelkast, want dan drogen ze sneller uit.
Het lekkerste is om de scones even warm te maken in de oven of magnetron, voor je ze gaat eten.
Kan ik ze ook invriezen?
Ja, dat kan ook. Je kunt het deeg invriezen, maar dan rijzen ze vaak iets minder goed. De afgebakken scones kun je tot drie maanden bewaren in de vriezer, gebruik hiervoor een bakje dat geschikt is voor de vriezer of een zakje. Laat ze ontdooien op het aanrecht en warm ze nog even op voor je ze gaat serveren.
www.volgdekruimels.nl Handig basisrecept om zelf scones te maken. Nog geen beoordelingen Recept afdrukken Pin recept Voorbereiding 25 minuten min Bereiding 25 minuten min Totaal 50 minuten min HOEVEELHEID: 12 scones 1 Bakplaat met bakpapier 1 Beslagkom (of grote schaal) 1 Snijplank 1 Mes 1 Deegroller Oven Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en leg een bakplaat met een vel bakpapier klaar. Doe de patentbloem, de kristalsuiker, de bakpoeder en het zout in een grote schaal of beslagkom. Snijdt de koude roomboter in blokjes en voeg toe aan de patentbloem. Begin met kneden tot je een kruimelig deeg hebt, wrijf hiervoor de klontjes in het bloemmengsel. Het mengsel moet gaan lijken op grof broodkruim. Voeg dan de karnemelk en het ei toe en roer met een vork het vocht door het bloemmengsel. Kneed daarna tot een samenhangend en soepel deeg. Kneed het deeg niet te lang, het mag er wat klonterig uit zien. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Steek er rondjes uit van 5 tot 6 centimeter en leg deze op de bakplaat. Herhaal dit proces tot het deeg op is. Bestrijk elke scone met een beetje melk en bak ze af in 15 tot 20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn geworden. Heb je dit recept gemaakt?Laat het mij weten!Basisrecept: scones
Dit heb je nodig
Ingrediënten
Instructies
Naar de receptenindex!